Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 


Malaga műemlékei

La Alcazaba

Calle Alcazabilla

La Alcazaba - Málaga

Rövid séta után a Plaza de Aduana felől az Alcazaba zömök várfalai előtt találjuk magunkat, amely a város arculatának egyik legmeghatározóbb eleme. Az erődöt a VIII. században emelték, de jelentős részét a XI. század közepén építették hozzá. Az erődítménybe a Krisztus Kapujának nevezett bejáraton keresztül juthatunk, ahol az első szentmisét ünnepelték, miután Malagát visszahódították a móroktól a keresztények.

Az Alcazaba egyike a Spanyolországban fennmaradt legnagyobb mór katonai létesítményeknek. Részét képezte az arab Malaga védelmi rendszerének, összeköttetésben állva a városfalakkal, amelyek az idők során eltűntek.

Az Alcazabat dupla fallal vették körül, tornyai szögletesek. Az Alcazabilla utcáról induló cikkcakkos emelkedőről gyönyörű látvány nyílik a hegyre felkapaszkodó téglafal maradványaira.

Ruinas de la Alcazaba - MálagaHatalmas, oszlopokkal és római oszlopfőkkel díszített kapuk szegélyezik utunkat a séta során. Bejáratok és zegzugok labirintusa teszi sétánkat még szórakoztatóbbá.

Miután átléptük Krisztus Kapuját, a csodálatos fasorokkal, jázminokkal és virágokkal szegélyezett arab kertekben találjuk magunkat.

Ha egyszer felértünk a fal tetejére, hagyjunk időt magunknak gyönyörködni a kikötőre és a városra nyíló csodálatos kilátásban. Végül meglátogathatjuk a Régészeti Múzeumot, vagy a római színházat, de semmiképp sem érdemes kihagyni a túrát a Gibralfaro hegyére.

Egy séta tele történelemmel, amelyet biztosan nem bánunk meg.

Castillo de Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro - Málaga

Ez a csodálatos létesítmény a XIV. században épült, amikor a granadai I. Yusef elrendelte, hogy a régi föníciai várfok és világítótorony helyén építsék meg – innen a neve is, gebel-faro, azaz a világítótorony sziklája.

A vár arról is nevezetes, hogy ez volt a nyertes csata helyszíne, amikor 1487-ben a katolikus királyok visszahódították Malagát a mórok kezéről. Három hónapig tartó hosszú ostrom után a kasztíliai hadseregnek csak akkor sikerült bevennie a 15.000 afrikai és malagai harcos által védett várost, mikor azoknak elfogyott az élelme. Ezután Ferdinánd elfoglalta az erődítményt, felesége, Izabella királynő pedig szintén a városban rendezte be rezidenciáját.

Mindebből a csodás történelmi létesítményből mára csak falak és tornyok maradtak, melyek méltóságteljesen emelkednek a hegy fenyő és eukaliptusz erdői fölé.

 

Katedrális

Plaza del Obispo


La Catedral - La Manquita - Málaga

Malaga katedrálisa 1528 és 1782 között épült egy régi mecset helyén, vagy annak közelében. Annak ellenére, hogy az eredeti tervek szerint két tornya lenne, csak egyik épült meg a pénzügyi források hiánya miatt. Erről a jellegzetességéről kapta a nevet, ahogy a köznyelv hívja: La Manquita, azaz a félkarú.

A stílusok keveredése nagyon szembetűnő, és érthető is, hiszen 254 éven át tartott az építkezés. A reneszánsz alapok mellé gótikus, barokk és neoklasszicista stíluselemek párosulnak.

Puerta de La catedral - MálagaKívül három boltív alatt három kaput láthatunk, körülöttük különböző színű márványból készült gyönyörű díszítéssel. Az ajtókon domborművek vannak, a két szélső Malaga védőszentjeit, Szent Ciriaco-t és Szent Paulát ábrázolja, míg a középső egy bibliai jelenetet.

A templomba lépve lenyűgöz minket hatalmas mérete, három hajója ugyanolyan magas, habár a főhajó sokkal szélesebb a mellékhajóknál. Az ilyen magasságokban való stabilitás eléréséhez az építész egy eredeti módszert használt, a különböző stílusú, koronapárkányzattal elválasztott oszlopsorokat egymásra helyezte, a klasszikus hagyomány elemeit ötvözve a reneszánsz elemekkel.

Az egész templomot gyönyörűen díszített boltíves mennyezet zárja felülről. A kórusülések 42 faragott szobra Pedro de Mena keze munkáját dicséri.

Nem hagyhatjuk említés nélkül a két lenyűgöző barokk orgonát és a díszes márvány szószékeket.

Az oldalkápolnák értékes műtárgyakat őriznek: Pedro de Mena Könnyező Szűzanya, Alonso de Mena Krisztus a keresztjén, és Alonso Cano a Rózsafűzér Szűzanyja című alkotásait.

Ha a katedrálisban járunk, mindenképp keressük fel a Notre-Dame-des-Rois kápolnát a csodálatos Szűz és gyermek szoborral, a Ste-Barbe kápolnát a gyönyörű gótikus oltárral, és a márványból készült Megtestesülés kápolnáját.

Templomok

Iglesia de Los Martires - MálagaIglesia de los Mártires (balra a képen)

1847-ben alapították és a város vértanúinak szentelték ezt a gyönyörű templomot, melynek jellegzetessége mudéjar stílusú tornya. Belsejét csodálatos barokk díszítés és Francisco Ortiz barokk szobra teszi még szebbé.

Iglesia de Santiago

1490-ben alapították, és akárcsak az előző templomnak, tornya mudéjar, belseje barokk stílusú. Itt tekinthetjük meg Pablo Picasso keresztlevelét.

Iglesia del Santo Cristo de la Salud

A XVII. századi templombelső igen lenyűgöző csodálatos oltárképével és díszes kupolájával.

Iglesia San Juan Bautista

1490-ben alapították a templomot, barokk tornyát 1770-ben építették hozzá. Több kápolnával és egy gyönyörű oltárral büszkélkedhet. A XVII. századi Keresztelő Szent Jánost ábrázoló oltárkép Francisco Ortiz munkája.

Santuario de la Victoria

Santuario de La Victoria - Málaga1487-ben emelték a templomot, azon a helyen, ahol a katolikus fejedelmek felverték sátraikat Malaga ostromának idején. Legfőbb éke a főoltáron levő oltárkép. Kriptájában a Buenavista grófok családja nyugszik, akik a XVII. században a templomot újjáépíttették.

 

 

Ugrás a lap tetejére

Következő  

Jogi nyilatkozat: Az oldal szerzői mindent megtettek azért, hogy az itt található információk a valóságnak megfeleljenek, de a szerzők nem vállalnak semmilyen felelősséget az információk felhasználása vagy értelmezése során bekövetkezett károkért, veszteségért vagy kellemetlenségért.

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Spanyol tanfolyamok Spanyolországban
    Spanyol tanfolyamok Spanyolországban  


Mapa de Málaga
 kép nagyítása  

 

Bevezetés | Malaga történelme | Hasznos információk | Malaga térképe | Időjárás | Közlekedés és szállás | Spanyol iskola Malagán

Malagai műemlékek | Malagai múzeumok | Éjszakai élet Malagában | Malagai strandok | Éttermek