Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 


Malaga

Malaga Dél-Spanyolország kedvelt turistacélpontja, csodálatos strandjaival Spanyolország, Európa, és a Földközi-tenger leglátogatottabb városaként tartják számon. Malaga a fővárosa és földrajzi központja a Costa del Sol-nak, amely mintegy 160 km hosszan húzódó partszakaszt foglal magába Nerja és Manilva között (ezek Malaga tartomány keleti és nyugati határai). Malaga lakossága 568.030 fő a 2011-es népszámlálási adatok szerint.

La Malagueta - Málaga
Plaza de Toros és La Malagueta strand

Malaga a világhírű festő, Pablo Picasso szülővárosa. Elbűvölő és kozmopolita város, egy gyönyörű öbölben fekszik Andalúzia déli részén. Malaga napjával – mely az év legnagyobb részében süt –, derűjével és ragyogásával a pálmafákkal szegélyezett széles sugárutak, a pezsgő éjszakai élet, valamint a kiváló múzeumok és éttermek városa. Ez utóbbiak asztalán mindig megtalálhatjuk a friss tenger gyümölcseit és a halételek széles választékát.

Montes de MálagaA partszakasz egy kiváltságos földrajzi elhelyezkedést tudhat magáénak: az észak felől érkező szelektől Malaga hegyei védik, így az évi középhőmérséklet 18 ºC, és évente mintegy 300 napsütéses nappal büszkélkedhet. Keleti részén szabálytalan, szinte vadregényes formákat ölt, tengerbe hatoló sziklaszirtekkel, nyugati fele azonban a sík, szélesen húzódó, homokos strandok hazája, melyeknek köszönhetően Andalúzia legfejlettebb övezetévé vált, vonzó turistacélpont és lakóhely sokak számára.

La Alcazaba - MálagaMalaga a XV. század közepéig mór fennhatóság alatt állt, majd az Ibériai-félsziget egyik legfontosabb kereskedelmi központjává vált. A gazdag történelmi múlt meghagyta lábnyomát a város központjában, az Alcazaba erődítmény – melyet 1065 körül építettek -, és az értékes régészeti múzeum formájában.

Érdemes meglátogatni az Alcazaba várát (az Alcazaba erődítmény legmagasabb pontja), amelyet a mórok építettek, mert innen csodálatos kilátás nyílik a városra és a malagai öbölre. Ma egy panzió (állami hotel) helyezkedik itt el. A XIX. század folyamán Malaga a tehetős emberek kedvelt téli célállomása volt, kifinomult és elegáns város hírében állt. A lenyűgöző Paseo del Parque, melyet ebben a korban alakítottak ki, Európa egyik leghíresebb botanikai gyűjteményeként van számon tartva. Télen vasárnaponként szabadtéri koncerteket rendeznek itt, változatosságot csempészve a tengerparti nyaralás szórakozási lehetőségeinek skálájába.

Pablo Picasso a leghíresebb Malagában született művész (természetesen, ha Antonio Banderast nem vesszük most számításba!), és itt található múzeuma, a Museo Picasso Malaga, a Buenavista Palotában. A Plaza de la Merced-en álló szülőháza ingyenesen látogatható, itt egy kis múzeum, kiállítás, irattár és videó vetítések segítségével tekinthetünk bele a festő életébe és művészetébe.

Casa de Picasso MálagaA malagai Picasso Múzeum 2004-ben nyitotta meg kapuit, és teljes képet ad a művész festői korszakairól. A múzeum hamar Malaga egyik fő látnivalójává vált. Egy régi palotában helyezkedik el, melyet úgy alakítottak át, hogy otthont adhasson a műalkotásoknak, de az épület így is természetességet és eredetiséget sugároz. A precizitással, odaadással és nagy szeretettel dolgozó malagai művészek különös figyelmet szenteltek az ajtók és a mennyezet díszítésének, tiszteletük kifejezéseképpen honfitársuk és a hatalmas művész, a géniusz Pablo Picasso felé. Az állandó gyűjtemény Pablo Picasso unokájának és feleségének adományaiból jöhetett létre. Meglepő ecsetvonásainak minősége és szemléletének érettsége a műveken, amelyeket mindössze 16 évesen festett. Nem találunk még egy hozzá hasonló festőt, sem előtte sem utána a történelemben. Amikor itt összegyűjtve látjuk alkotásait, csak még nagyobb csodálat ébred bennünk a XX. század legnagyobb művésze iránt.

2011. március 24-én megnyílt a Carmen Thyssen Múzeum, a Carmen Thyssen-Bornemisza által létrehozott gyűjtemény kincseivel. A múzeum 2677 művet állít ki, a XIX. századi spanyol festők által képviselt műfajok palettájának teljes bemutatásával, egészen Francisco de Goya alkotásaitól Pablo Picasso művészetéig, különös tekintettel az andalúz festészetre.

Malaga legfontosabb színháza a Teatro Cervantes, színpadának deszkáira Antonio Banderas lépett elsőként, és alkalmanként újra idelátogat. 2006-ban ezt a színházat választotta helyszínül, hogy bemutassák az általa rendezett Forró zápor című filmet, melyet Malagában is forgattak.

bares de tapas - MálagaAmellett, hogy Malaga kulturális központ, bőven akad lehetőség a szórakozásra is. A malagaiak imádják a helyi ételeiket és a társasági élet tulajdonképpen a bárokban, éttermekben zajlik. A kínálat bőséges, és mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, vannak helyek, ahol például 6 euróért már napi menüt fogyaszthatunk. A tapas, vagyis a kis porciók fogyasztása különféle ételekből, egy tipikusan andalúz szokás, olcsó és szórakoztató formája annak, hogy belekóstoljunk a helyi specialitások változatos ízeibe.

Malaga különösen híres az úgynevezett "pescaito frito"-ról, ami különféle sült halfalatkák válogatása, és minden ódon hangulatú malagai bodegában elfogyaszthatjuk egy pohár borral. Ezek a helyek máig nagyon népszerűek. Az El Palo negyed, a város keleti zónája, olyan, mint egy kis halászfalu. Itt kerülnek a legfrissebb halételek az asztalokra az éttermekben.

Tabernas Málaga

Javasoljuk mindenkinek, aki Malagába érkezik, hogy látogassa meg a város központjában a legrégebbi falatozót, az "Antigua Casa de la Guardia"-t az Alameda Principal 16-os szám alatt.

Mivel a szieszta ideje alatt szinte minden zárva tart, ez a legalkalmasabb idő arra, hogy egy jó ebédet elfogyasszunk minden sietséget mellőzve.

Malaga számos golfpályával is büszkélkedhet, ezért néha "Costa del Golf" néven is említik. A családok számára is rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt a város, különböző szórakoztató- és vízi parkok, gokart pályák, szafarik, botanikus kertek várják a kikapcsolódni vágyókat. A fiatal turistáknak a benalmadenai Puerto Marina, és a plaza 24 horas, valamint a marbellai Puerto Banús zónákat ajánljuk. Rengeteg divatos bár és szórakozóhely van itt, de ne felejtsük el, hogy ezek csak éjfélkor telnek meg és hajnalig tartanak nyitva.

Calle Larios - MalagaMalaga büszke arra, hogy egy modern város, bevásárló utcája a Calle Larios, ahol egymást érik a divatos üzletek, csak úgy, mint a londoni Bond Street-en, vagy a sevillai calle Sierpes-en. Ez az utca tökéletes kiindulópont arra, hogy nekivágjunk a város felfedezésének, körülötte szűk utcácskák kanyarognak, melyeken régi régi terekre tévedhetünk, és a malagai katedrális tőle alig 100 méterre áll reneszánsz stílusában, barokk homlokzatával, Pedro de Mena által készített kórusüléseivel.

A szép kertek szerelmeseinek sem okoz csalódást a város. A központban ott van az Alameda mellett húzódó park, a város északi kijáratánál pedig a Jardín Botánico Histórico de La Concepción angol stílusú és 150 éves múltra tekint vissza.

A malagai repülőtér egyike Spanyolország legnagyobb reptereinek, a nagy számú charter járatok miatt jelentős forgalmat bonyolít, az Európa különböző pontjairól a Costa del Sol-ra látogatók mind ide érkeznek. Jelenleg is dolgoznak a repülőtér bővítésén, amely még nagyobb forgalmat tesz majd lehetővé, és elsősorban új fapados járatok és útvonalak bevezetését tervezik.

Bár 2007 óta Malaga sem kerülheti el a világot és Európát érintő gazdasági válságot, a turisztikai szolgáltatások színvonalának folyamatos emelése és a Malaga melletti Technológiai Parkban az új vállalatok számának növekedése jó kilátásokra adhatnak okot a város gazdasági jövőjét illetően.

Mivel Malaga egyike a legjobb klímával és helyrajzi adottságokkal rendelkező spanyol városoknak, az önkormányzat igyekszik minél több kerékpárutat kialakítani, hogy ezzel is ösztönözzék a lakókat a bicikli, mint közlekedési eszköz használatára. Ide kattintva láthatunk egy térképet az elsődleges útvonalakról. Ha bármilyen kerékpárral kapcsolatos felszerelésre van szükségünk, legyen az utcai vagy MTB, azt megtaláljuk ebben az online üzletben, ami egyébként Malagában van.


Ugrás a lap tetejére


Következő  

Jogi nyilatkozat: Az oldal szerzői mindent megtettek azért, hogy az itt található információk a valóságnak megfeleljenek, de a szerzők nem vállalnak semmilyen felelősséget az információk felhasználása vagy értelmezése során bekövetkezett károkért, veszteségért vagy kellemetlenségért.


 
Spanyol tanfolyamok Spanyolországban
    Spanyol tanfolyamok Spanyolországban  


Mapa de Málaga
 kép nagyítása  

 

Bevezetés | Malaga történelme | Hasznos információk | Malaga térképe | Időjárás | Közlekedés és szállás | Spanyol iskola Malagán

Malagai műemlékek | Malagai múzeumok | Éjszakai élet Malagában | Malagai strandok | Éttermek