Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 


Malaga történelme

A régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a neandervölgyi ember barlangok összetett labirintusában élt Malaga közelében, sok ezer évvel ezelőtt. Az idő előrehaladtával a terület népessége egyre növekedett, és a bronzkor kezdetén már az egész partszakasz lakott volt.

A jelenlegi Malaga kialakulásához is hosszú időre volt szükség. A várost ’Malaka’ (sózott halszelet) néven alapították a föníciaiak Kr.e. 800 körül kereskedelmi központként, folytatva a kolonizációt, amely Kr.e. 1100-ban kezdődött Cádiz megalapításával.

Teatro Romano - MálagaAz ie. VI. században a föníciaiakat a görögök váltották, akik 70 évre foglalták el a várost, amíg a karthágóiak el nem hódították tőlük. A karthágóiak részt vettek a pun háborúban, minek eredményeképp ie. 202-ben a rómaiak űzték ki őket Malagából, majd az egész Ibériai-félszigetről. A rómaiak Flavia Malacita-nak nevezték a várost, mely fontos központtá vált, összeköttetése révén a félsziget többi városával, és a birodalom földközi-tengeri kikötőivel. Az Alcazaba erődítmény lábainál található római színház is ebben az időben épült, s bár méretével nem tűnik ki a többi közül, mégis ez a legrégebbi egész Hispániában.

A Római Birodalom bukása után Malaga germán eredetű törzsek nagy vándorlásának és letelepedésének volt kitéve, különösen a vandálokénak, akik bevezették a keleti vallást. A VIII. század elején a gót birodalom hanyatlásnak indult, és Afrika északi partjai felől az arabok megszállták az Ibériai-félszigetet.

Puerta de Atarazanas - MálagaMalaga 743-ban arab uralom alá került. Virágzó várossá vált, városfalán öt hatalmas kapu állott. Számos külváros alkotta Malagát, a keletről nyugat felé haladó út összekötötte a kikötőt és az erődítményt az összes városfalon kívül eső zónával. A külvárosokban genovai és zsidó kereskedők telepedtek le. III. Abderramán építtette az Atarazanas kaput (a fenti képen) a XIII. században, ez a mai központi piac bejáratának a kapuja. Habár az első kísérlet a visszahódításra már a XIV. században megtörtént, csak a XV. században sikerült a katolikus királyoknak visszaszerezniük a várost.

Malagát 1487. augusztus 19-én hódították vissza (az utolsó város Granada volt 1492-ben). A visszahódítás idején a vallásos közösségek fontos szerepet töltöttek be a város fejlődésében, előmozdítva az elővárosok és a periféria integrációját. Megépült Malaga első tere, a főtér (ez ma a Plaza de la Constitución), és megalapították a La Victoria és a La Trinidad kolostorokat.

A felvirágzás korszaka után hanyatlás következett Malaga sorsában. A XVI. és XVII. század során a járványok és a rossz termés mellé a mórok kiűzéséből következő gazdasági válság párosult.

Catedral de MálagaA XVII. században megépült a kikötő, amely később tovább terjeszkedett. Annak ellenére, hogy a katedrális építését már 1528-ban elkezdték, a templomot csak a XVIII. században fejezték be, amikor a barokk stílus már egy előrehaladott fejlődési stádiumban volt. Ugyanebben a korban a kikötőt ismét bővítették és így a város gazdasága ismét stabillá vált.

A XIX. században Malaga jelentős fejlődésen esett át, ebben az időben már elkülönültek az ipari- és lakónegyedek, az utóbbiban számos villával és hotellel. Kialakultak a város főutcái, a Calle Marqués de Larios és az Alameda Principal. Ezzel szemben a XIX. századnak voltak negatív eseményei is: a gazdasági válság, VII. Ferdinánd király zsarnokságának politikai következményei, aki elrendelte Torrijos tábornok és embereinek meggyilkolását is. Az ő emlékükre és tiszteletükre emeltek Obelisco Plaza de la Merced - Málagaegy obeliszket (jobbra a képen) a Plaza de la Merced-en, amely máig is a kulturális élet és városi ünnepségek központja. A XX. század első évtizedei sem voltak igazán sikeresek, de a 60-as években Spanyolországban bekövetkezett robbanásszerű turisztikai fellendülés Malaga arculatát is teljesen megváltoztatta. Emberek milliói választották a várost, hogy itt töltsék el vakációjukat, és sok ezren költöztek ide állandó lakosként. Malaga Spanyolország ötödik legfontosabb városává vált, egyike a modern európai városoknak nemzetköziségével és kulturális sokszínűségével. 1992 óta a város infrastruktúrájában is komoly fejlődés következett be, melynek bizonyítékai a város utcái és a széles sugárutak, a várost az ország többi részével összekapcsoló kiváló minőségű autópályák, és a reptér, amely Európa egyik legfontosabb légikikötője.

Ugrás a lap tetejére

Következő  

Jogi nyilatkozat: Az oldal szerzői mindent megtettek azért, hogy az itt található információk a valóságnak megfeleljenek, de a szerzők nem vállalnak semmilyen felelősséget az információk felhasználása vagy értelmezése során bekövetkezett károkért, veszteségért vagy kellemetlenségért.

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Spanyol tanfolyamok Spanyolországban
    Spanyol tanfolyamok Spanyolországban  


Mapa de Málaga
 kép nagyítása 

 

Bevezetés | Malaga történelme | Hasznos információk | Malaga térképe | Időjárás | Közlekedés és szállás | Spanyol iskola Malagán

Malagai műemlékek | Malagai múzeumok | Éjszakai élet Malagában | Malagai strandok | Éttermek