Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 
 
 
 


 


Spomenici u Malagi

La Alkazaba

+Ulica Alkazabilja

La Alcazaba - Málaga

Posle manjeg uspona, koračajući od Plaze de la Aduana, nailazimo na velike zidine tvrđave Alkazabe, najveće geografska atrakcija u Malagi. Tvrđava datira iz 8.veka, iako veći deo njene strukture pripada polovini 11.veka. Ulazi se na vrata poznata kao Hristova vrata (Puerta del Cristo), gde se proslavila prva misa kada su hrišćani osvojili Malagu.

Tvrđava poseduje jedan od najvećih mavarskih vojnih muzeja u Španiji. Bila je sastavni deo odbrambenog zida arapske Malage i povezana sa zidinama grada, koji su sada nestali.

La Alkazaba se izdiže iznad duplih zidina i pravougaonim kulama Od ulazne rampe koja ide cik-cak, počinje ulica Alkazabilja, moći ćete da vidite kako se ostatak zida od opeke penje ka planinama.

Ruinas de la Alcazaba - MálagaVrata tvrđave, ukrašena stubovima i rimskim kapitelima obeležiće vašu šetnju. Lavirint i krivudave staze čine da taj dugačak put postane zabavniji.

Odma što pređete Hristov luk (el Arco de Cristo), naići ćete na arapske vrtove sa predivnim nizovima vegetacije jasmina i specifičnih vrsta orlovi nokti i buganvilija.

Kada se nađemo na višim delovima zidina, obavezno vredi baciti pogled na Malagu i luku. Na kraju, učinite svoju posetu potpunom i idite Arheološkog muzeja, rimskog pozorišta i zamka Gibralfaro.

Put prepun istorije posle koga se sigurno nećete pokajati.

Zamak Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro - Málaga

Ova veličanstvena građevinja datira iz početka 14.veka, kada je Jusuf I iz Granade naredio da se ona sagradi na staroj feničanskoj lokaciji i faru, otuda potiče i ime zamka: gebel-faro (zupčanik fara).

Zamak je poznat po tome što je bio poslednja tačka prilikom osvajanja Malage – 1487, od strane Katoličkog Kraljevskog para. Posle tromesečne opsade, kastiljanska vojska je zauzela grad koji su branili 15,000 afričkih radnika i vojnika iz Malage koji su se sami predali izmoreni glađu, i nakon što je kralj Fernando.

Dok se kraljica gostila u gradu. Sve što je ostalo u podnožju ovog istorijskog spomenika danas je samo serija utvrđenih kula koji se izdižu iznad guste šume borova i eukaliptusa.

 

Katedrala

Plaza del Obispo


La Catedral - La Manquita - Málaga

Katedrala u Malagi je izgrađena između 1528 i 1782.godine, na mestu ili blizu mesta gde se nalazila stara džamija. Iako su prvobitni planovi podrazumevali dva tornja, zbog nedostatka novca urađen je samo jedan, i po njemu katedrala popularno nosi ime ‘’La Mankita’’.

Mešavina stilova je vrlo uočljiva, kao rezultat 254 godina koliko je kasnila u izgradnji, sa prevagom renesansnog stila sa kojim se mešaju gotika, barok, izabelinski, neoklasički, itd.

Puerta de La catedral - MálagaSpolja imamo tri luka, i troja vrata za ulazak, dekorisana mermerom različitih boja. Na vratima je nekoliko medaljona. Oni sa bočnih vrata prikazuju zaštitnike Malage – Svetog Kirijaka i Svetu Paulu, dok oni u centru prikazuju scenu iz Biblije.

Unutra će vas zaseniti impresivna veličina crkve, koja ima tri broda, sve iste visine, iako je onaj u centralnom delu širi nego bočna dva. Da bi obezbedio stabilnost, arhitekta je iskoristio originalan sistem – krstaste stubove koji podupiru korintske stubove, elementi klasične tradicije sa renesansom, iznad kojih je intablatura – klasična, i opet sa stubovima.

Hram je odozgo zavtvoren ukrašenim svodovima. Lepotu ukrasa horskih klupa dugujemo Pedru de Meni, koji je izvajao 42 skulpture.

Takođe treba spomenuti i dve barkone orgulje, sa mermernim dirkama, ukrašene eklezijastičkim motivima.

Bočne kapele čuvaju zanimljiva umetnička dela: ‘’Majku koja oplakuje’’ koju je izvajao opet Pedro de Mena, ‘’Hrista na krstu’’ od Alonsa de Mene, veliku Devicu od Rosarija od Alonsa Kana, itd.

U unutrašnjosti katedrale, obavezno posetite kapelu Notr-dam de Rua i njenu veličanstvenu Devicu i sina božjeg, kapelu Svete Barbare i njen atraktivni gotički oltar, i kapelu Otelovljenja napravljenu celu od mermera sa 4 monumentalna stuba de ahata.

Crkve

Iglesia de Los Martires - MálagaCrkva mučenika (slika levo)

Osnovana 1847, i posvećena mučenicima grada, karakteristična po tornju građenom u stilu ‘’mudear’’, kao i bogatom baroknom dekoracijom unutra, gde se nalazi i jedna barokna skulptura Franciska Ortiza.

Crkva Santijaga

Osnovana 1490, ova crkva se ističe po svome tornju u stilu ‘’mudehar’’ i baroknoj unutrašnjosti, sa nekim naročitim kapelama. Ovde se takođe nalazi i svedočanstvo o krštenju Pabla Pikasa, i izloženo je.

Crkva Svetog Hrista (Santo Cristo de la Salud)

Unutrašnjost ckve iz 17.veka izgleda posebno lepo zbog senzacionalnog oltara i kupole koja je raskošno ukrašena.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Osnovana 1490, a toranj crkve je dograđen 1770.godine. Unutra se nalaze razne elegantne kapele, i bogato oslikan oltar. Slika Jovana Krstiteja potiče iz 17.veka i rad je Franciska Ortiza.

Svetilište Viktoriji

Santuario de La Victoria - MálagaCrkva je podignuta 1487, na mestu gde su Katolički kraljevi nekada postavili logore tokom opsade. Prvo po čemu se ističe je likovni prizor iznad glavnog oltara. U kripti se nalazi porodična grobnica grofova Buenavista koji su i zaslužni za građenje ove crkve u 17.veku.

 

vratite se gore

sledeće  

Descarga de Responsabilidades: Hemos intentado hacer que la información en este sitio web sea lo más exacta posible, pero es suministrada "como está" y no aceptamos ninguna responsabilidad por alguna perdida, daño o inconveniencia sufrida por alguien cómo resultado de esta información.

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Español en Málaga España
    Kursevi španskog jezika u Španiji  


Mapa Malage
 uveličajte sliku  

 

 

Uvod | Istorija Malage | Korisne informacije | Mape Malage | Vreme u Malagi | Prevozna sredstva | Novine u Malagi

Spomenici u Malagi | Muzeji u Malagi | Noćni život u Malagi | Restorani u Malagi | Tienda Online ciclismo