Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 
 
 
 


 


Malaga

Malaga je veliki grad na jugu Španije, i jedan je od najvažnijih turističkih destinacija u Španiji, Evropi i Mediteranu. Malaga je glavni grad i geografsko središte na Kosti del Sol, turističkoj zoni koja se proteže od Nerhe do Manilve (istočne i zapadne granice provincije Malaga), sa ukupno 160km linije plaže. Prema podacima iz 2011.godine, u Malagi živi oko 568, 030 stanovnika.

La Malagueta - Málaga
Arena za koridu i plaža de la Malegeta

Malaga je rodni grad čuvenog slikara Pabla Pikasa. Grad prepun čarolija i kosmopolitizma, a prostire se od jednog lepog malog zaliva na jugu Andaluzije. Privilegovana suncem koje gotovo neprekidno greje i spektakularnom svetlošću, ona je grad velikih avenija, sa drvoredima palmi, intenzivnim noćnim životom, važnim muzejima, i izvrsnim restoranima ribljih specijaliteta svih vrsta.

Brda i planine u okoliniObala ima sjajan geografski položaj: planine okolo je štite od severnih vetrova, što joj daje i srednje visoku temperaturu i oko 300 sunčanih dana u godini. Iako je vrlo nepravilna i krševita sa svoje istočne strane, sa stenama i hridima u moru, njene plaže su pune i peskovite sa njene istočne strane, i te široke plaže joj daju mesto najrazvijenije zone u Andaluziji.

La Alcazaba - MálagaMavari su zauzeli Malagu do sredine 15. veka pretvorivši je u jedno od najbitnijih trgovačkih centara na Iberijskom poluostvu. Ova slavna prošlost ostavila je traga u istorijskom centru Malage, posebno u okolini Alkazabe, tvrđave koja datira iz 1065.godine i koja je sada pretvorena u fascinantan arheološki muzej.

Vredi posetiti i obližnji zamak koji su rekonstruisali Mavari i koji je sada turističko stajalište (zapravo, stajaći hotel), sa impresivnim panoramama i pogledom. Tokom 19.veka, Malaga je bila popularna zimska destinacija za bogatije ljude, zahvaljujući glasu da je elegantan i sofisticiran grad. Impresivan Paseo del Parke datira iz tog perioda i poznat je kao jedan od najvećih botaničkih riznica u Evropi. Zimi se ovde slave koncerti na otvorenom svake nedelje, koji predstavljaju osveženje u odnosu na tipičan scenario koji imamo na obali tokom letnjih odmora.

Pablo Pikaso je najslavniji umetnik koji je rođen u Malagi (ako ne računamo Antonija Banderasa, naravno!) i ovde se nalazi njegov muzej, Muzej Pikaso, smešten u Palacio Buenavista.

Pikasova kuća u MalagiNjegovo tačno mesto rođenja je Plaza de Merced (trg Merced) koja je danas pretvorena u arhiv njegovog života i dela potpuno otvorena za publiku, čak je i ulaz besplatan (za sve što nudi: dokumentaciju, izložbe, muzej, video projekcije , itd).

Muzej Pikaso je otvoren 2004.godine i nudi kompletan pregled različitih slikarskih faza koje je prošao umetnik. Muzej je jedna od najvećih atrakcija u Malagi. Muzej se nalazi u staroj palati koja je adaptirana u zgradu, idealnu da smesti umetnička dela. Zgrada sama po sebi nosi mnogo životnosti i autentičnosti. Sa velikim vratima i krovom koji su precizno pravljeni, brižljivo, i u šta su umetnici iz Malage uložili dosta ljubavi, kao da su želeli da se oduže svom kolegi sugrađaninu i umetniku sa više lestvice, genijalnom Pablu. Stalna postavka je sačinjena od dela koja su dali njegova supruga i unuk. Posebno je iznenađujuć kvalitet njegovih crteža i zrelost njegovih radova koje je stvarao kada je imao samo 16 godina. Ipak, ono što još više iznenađuje je to što nije bilo nikog ni pre ni posle Pabla Pikasa ravnog njemu. Videti na jednom mestu njgeova dela budi u posmatraču još veće poštovanje ne samo prema delima nego baš prema umetniku –nesumnjivo jednom od najvećih ljudi 20.veka.

Glavno pozorište u Malagi je pozorište Servantes, gde je Antonio Banderas prvi put kročio na scenu. Banderas ga i sada povremeno posećuje. Takođe, on je 2006. Godine izabrao baš ovo pozorište da u njemu izvede premijeru filma ‘’Put Engleza’’, koji je i sniman u Malagi.

Barovi za ‘’tapas’’Osim što je veliki kulturni centar, Malaga je i savršen grad za uživanje u hrani. Stanovnici Malage vole tipičnu kuhinju, i barovi i restorani su pravo mesto za društveni živit ovde. Ponuda je bezgranična i povoljna u svakom slučaju, a neki barovi nude dnevni meni od 6 evra pa nadalje. Tapas (tipično špansko predjelo), male porcije ali sa velikim izborom jela, svakako su vrsta andaluziskog običaja i vlo jeftin način da se proba veliki broj različitih jela koja postoje.

Malaga je posebno čuvena po svom ‘peskaito frito’ (pržena riba), to jest, izbor malih komada pržene ribe poput sardine, lososa, sa čašom hladnog belog vina iz neke od mnogih starih vinskih podruma, koji su sve više u modi…Ali kraj grada koji podseća na pravo malo ribarsko selo je El Palo, u istočnom delu grada se nalazi i tu možete uživati u najsvežijoj ribi.

Taberne u Malagi

Toplo preporučujemo svakome ko dođe u Malagu da ode do centra grada i proba tapas sa čašom vina iz Malage u najstarijoj taberni – koja se zove Antigua Kasa de la Guardija. Broj 16 na severnoj strani Alamede.

Pošto je Malaga uvek ‘zatvorena’ u vreme sieste, ovo je savršeni trenutak za obilan i opuštajuć ručak.

Malaga se može pohvaliti da ima najveći broj kurseva za golf na svetu, čak se često i naziva ‘’Obala golfa’’. Za porodice je namenjeno mnogo tematskih parkova, akva-parkova, kartinga, safarija, i javni vrtova koji se uredno održavaju. Za mlađe turiste glavne maršrute su Puerto Marina i Plaza de Solimar (koja se drukčije zove i Trg 24 časa!) u Bandalmeni i Puerto Banus u Marbelji. Obe su pune modernih kafeterija, ali treba imati u vidu da se barovi i diskoteke pune tek od ponoći i otvoreni su do jutra.

Calle Larios - MalagaDanas se Malaga ponosi svojim statusom modernog grada, čiji je trgovački centar u ulici Larios koja je nešto kao lokalna ulica Bond u Londonu, ili ulica Sierpes u Sevilji. Ulica Larios je odlična tačka odakle možete početi istraživanje grada jer je okružena manjim ulicama i trgovima, istorijski centar Malage, a takođe je manje od 100 metara udaljena od veličanstvene katedrale –građene u renesansnom stilu, sa baroknom fasadom i klupe za hor koje je napravio Pedro de Mena.

Oni koji vole vrtove neće biti uskraćeni! U samom centru je predivna Alameda, a na samom izlazu koji vodi ka putu, na severnom delu Malage, nalazi se Botanička bašta  (u originalu se zove Botanička bašta istorijska o stvaranju Malage), u engleskom stilu i sa 150 godina istorije.

Aerodrom u Malagi je jedan od najvećih u Španiji, zahvaljujući velikom broju čarter letova iz Evrope, kojima je Malaga tačka odakle ulaze u Kostu del Sol. Trenutno se vrše radovi na proširivanju aerodroma, što će još doprineti povećanju vazdušnog saobraćaja, posebno zbog niskih cena novih linija koje će se uskoro uvesti.

Naš cilj je da predstavimo najbolji vodič za putovanje, koji će uključiti informacije o mestima koje preporučujemo da posetite, restoranima, noćnom životu, događajima, savetima za put, razne informacije o najvažnijim mestima, koja su uvek prepuna turista.


vratite se gore


sledeće  

Descarga de Responsabilidades: Hemos intentado hacer que la información en este sitio web sea lo más exacta posible, pero es suministrada "como está" y no aceptamos ninguna responsabilidad por alguna perdida, daño o inconveniencia sufrida por alguien cómo resultado de esta información.

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Español en Málaga España
    Kursevi španskog jezika u Španiji  


Mapa Malage
 uveličajte sliku  

 

Uvod | Istorija Malage | Korisne informacije | Mape Malage | Vreme u Malagi | Prevozna sredstva | Novine u Malagi

Spomenici u Malagi | Muzeji u Malagi | Noćni život u Malagi | Restorani u Malagi | Tienda Online ciclismo