Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 
 
 
 


 


Istorija Malage

Arheologija nam kaže da je neadrentalski čovek živeo u složenom lavirnitu u pećinama blizu Malage, pre mnogo hiljada godine. Kako je prolazilo vreme, stanovništvo se uvećavalo i sa bronzanim dobom ljudsko prisustvo se proširilo na celu obalu.

Malaga kakvu je danas imamo nastala je malo kasnije…Malagu su, pod imenom Malaka (kriška slane ribe) osnovali Feničani, oko 800.godine p.n.ere i korišćena je kao trgovačka enklava, dok je trajala kolonizacija – koja je počela od 1100.godine, sa osnivanjem Gadiza (tj. današnjeg Kadiza).

Teatro Romano - MálagaU 6.veku p.n.ere Feničani su bili proterani od strane Grka koji su zauzeli grad tokom 70-e godine, sve dok ga nisu osvojili Kartaginci. Oni su učestvovali u punskim ratovima, kada su ih na kraju ratova – 202.godine p.n.ere Rimljani proterali iz Malage i sa celog poluostrva (iz cele Španije). Malagu se tada Rimljani zvali Flavia Malacita, i nadalje je pretvorena u važnu stratešku tačku, jer je bila povezana sa drugim rimskim gradovima i lukama na Mediteranu. Rimsko pozorište, u podnožju arapske tvrđave La Alkazabe, datira upravo iz ovog perioda i iako je malo po dimenzijama – jedno je od najstarijih u celoj Hispaniji.

Posle pada rimskog carstva, u Malagu je došla velika migraciha germanskih plemena, posebno vandala koji su doneli arijsko verovanje sa Istoka. Početkom 8.veka, pad gotske monarhije je počeo da se primećuje, i sa severa Afrike Arapi su zaposeli Iberijsko poluostrvo.

Puerta de Atarazanas - MálagaMalaga je pala u arapske ruke 743.godine. Pretvorila se u napredan grad, okružena zidinama sa 5 velikih vrata. Brojna predgrađa su sačinjavala grad sa putevima koji su išli od istoka do zapada, i povezivali luku i alkazabu sa čitavom unutrašnjom zonom do zidina. U predgrađima su bili naseljeni đenovljanski trgovci i Jevreji koji su na neki način živeli nezavisno od ostatka grada. Abderaman III je izgradio Puerta de Atarazanas (donja slika) u 13.veku (to su današnja vrata koja vode ka centralnoj pijaci). Iako je prvi pokušaj osvajanja bio krajem 14.veka, nije bio postignut sve do 15.veka, kada je Malagu preuzeo Katolički Kraljevski par (Isabel i Fenando).

Malaga je osvojena 19.avgusta 1487.godine (poslednji osvojeni grad bila je Granada, 1492.godine). Tada su verske zajednice bile ključne u razvitku grada, jer su se zalagale za spajanje predgrađa. Izgrađen je veliki trg u Malagi po prvi put, glavni trg (danas je to Plaza dela Constitucion) i osnovani su samostani Viktorija i Sveto trojstvo.

Posle perioda velikog procvata dolazi period propadanja velikog bogatstva. Tokom 16. I 17.veka pogođeni su bili epidemijama i lošom žetvom na poljima, uz sve to i ekonomskom krizom koja je došla posle proterivanja Mavara.

Catedral de MálagaU 17.veku izgrađena je luka, koja je kasnije proširena. Iako su radovi na izgrdnji Katedrale počeli 1528, ona nije završena do 18.veka, kada je barok već bio vrlo razvijen. U istom periodu drugo priširivanje luke je završeno, i tako je privreda u Malagi reanimirana.

U 19.veku Malaga je otpočela ozbiljan plan o urbanizaciji, praveći jasnu razliku između industrijskih zona i naselja sa vilama i hotelima. Otvorene su glavne ulice – Ulica Markes de Larios i Alameda. S druge strane, negativne epizode iz 19.veka bile su: ekonomska kriza i politički udar koji je imao režim kralja Fernanda VII (koji je odobrio ilegalno ubistvo generala Torihos i njegovih ljudi). Podignut je obelisk (slika desno) u znak sećanja Obelisco Plaza de la Merced - Málagana generala Torihosa, na Plazi de Merced, koji je i dan-danas centar kulturnih zbivanja i javnih zabava u Malagi. Prve dekade 20.veka nisu bile previše uspešne, ali 60-ih godina turistička navala je potpuno promenila Malagu. Milioni ljudi su birali Malagu kao msto za odmor, a drugi pak za idealno mesto za život. Malaga je postala peti grad po važnosti u Španiji i važniji moderni centar Evrope, bogata raznolikostima. Od 1992.godine Malaga ima sjajnu infrastrukturu, koliko zbog svojih širokih avenija i ulica toliko i zbog svoje povezanosti autoputevima, kao i aerodromom koji je jedan od najznačajnijih u Evropi.

vratite se gore

sledeće  

Descarga de Responsabilidades: Hemos intentado hacer que la información en este sitio web sea lo más exacta posible, pero es suministrada "como está" y no aceptamos ninguna responsabilidad por alguna perdida, daño o inconveniencia sufrida por alguien cómo resultado de esta información.

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Español en Málaga España
    Kursevi španskog jezika u Španiji  


Mapa Malage
 uveličajte sliku  

 

 

Uvod | Istorija Malage | Korisne informacije | Mape Malage | Vreme u Malagi | Prevozna sredstva | Novine u Malagi

Spomenici u Malagi | Muzeji u Malagi | Noćni život u Malagi | Restorani u Malagi | Tienda Online ciclismo