Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 
 
 
 


 


Забележителностите на Малага

Ла Алказаба

Улица Алказабийа

La Alcazaba - Málaga

Тръгвайки от Площада на Митницата, след едно кратко изкачване, ще се озовем срещу солидната защитна стена на крепостта Алказаба, най-известната забележителност на Малага.Тази крепост датира от VIII век, макар че много голяма част от нейната същина е построена през XI век. Входът е през вратата, наречена Портата на Христос, където е отслужена първата литургия след превземането на Малага от християните.

Тази крепост представлява един от най-големите военни музеи от времето на маврите, запазени в Испания. Била е част от отбранителната система на арабска Малага и представлява част от защитната стена на града, която вече не съществува.

Ла Алказаба се издига върху двойна стена с правоъгълни кули. От рампата за достъп, която обикаля на зиг-заг и започва от улица Алказабийа, можете да се насладите на запазената досега част от тухлената стена, изкачваща се към планината.

Ruinas de la Alcazaba - MálagaПорти от крепостта, украсени с колони и капители от римската епоха ви съпровождат в тази приятна разходка. Този лабиринт от входове и кътчета допълнително правят тази доста дълга обиколка по-интересна.

Веднага след като преминете през Арката на Христос, ще се озовете в арабските градини с подредени в редици прекрасни растения, оградени с жасмини, орлови нокти и цветни храсти.

Веднъж озовали се на най-високата част на крепостта не можем да пропуснем изумителните гледки към град Малага и пристанището. Най-накрая трябва да отдадем внимание по време на това посещение и на археологическия музей, римският театър и крепостта Гибралфаро.

Един преход, изпълнен с духа на историята, от който в никакъв случай няма да съжалявате.

Крепостта Гибралфаро

Castillo de Gibralfaro - Málaga

Тази забележителна постройка датира от началото на XIV век когато строежът и е започнат от Юсеф I от Гранада върху стари финикийски останки и фар, което определя и името на крепостта - Гебел-фаро (Скалата на фара)

Замъкът е известен като сцена на финалните действия на завладяването на Малага от Католическите крале през 1487 г. След една дълга обсада в продължение на три месеца, кастилската войска успява да превземе града, отбраняван от 15000 африканци и войници от Малага, които се предават чак когато са победени от глада и след като крал Фернандо завладява крепостта, докато кралицата се е настанила в града. Всичко, което е останало от този исторически паметник е една поредица от солидни кули, издигащи се величествено над гъстата гора от борове и евкалипти.

 

Катедралата

Площада на Епископията


La Catedral - La Manquita - Málaga

Катедралата на Малага е построена между 1528 и 1782 година върху или близо до мястото, на което се е намирала преди това джамия. Въпреки че в първоначалните планове са предвиждани две кули, липсата на средства не позволила да бъде завършена повече от една поради което, Катадралата е популярно и с умиление наричана Ла Манкита (едноръка).

Смесването на стилове е много характерен резултат от продължилия 254 години период на строителство. Преобладаващ е ренесансовият стил, но заедно с него се комбинират също и готически, барок, изабелински, неокласицизъм и т.н.

Puerta de La catedral - Málaga Отвън могат да се забележат три свода със своите три врати за влизане навътре, прекрасно декорирани с мрамор в различни цветове. Над вратите има барелефи с форма на медальoни. Тези над страничните врати изобразяват покровителите на Малага св.Кириак и св. Паула, а над централната представя сцена от Библията.

Погледната отвътре, човек остава смаян от внушителният размер на тази сграда, състояща се от три кораба, всички с еднаква височина, макар че централният е доста по-широк от страничните. За да осигури стабилност при тази височина, архитектът е използвал оригинална система от кръстообразни стълбове, крепящи къси коринтски колони вместо банкетони, обединява традиционни класически елементи с ренесансови, наслагва различни архитектурни похвати.

Целият храм отгоре е покрит с прекрасно декорирани сводове. Украсата на мястото за сядане на хора е завършена от прочутия Педро де Мена, подредил там 42 скулптурни фигури.

Също така заслужава да бъдат изтъкнати и смайващите барокови органи и мраморните амвони, украсени със сцени от Еклесиаста.

В страничните параклиси се намират забележителни произведения на изкуството: една прекрасна Плачеща майка от Педро де Мена, един Христос на кръста от Алонсо де Мена, Девата от Росарио на Алонсо Кано и др.

По време на визитата из вътрешността, не би трябвало да пропуснете да разгледате и останалите забележителни скулптури в отделните параклиси, готическия олтар, параклисът на Претворението, направен изцяло от мрамор с четири стабилни ахатови колони.

Църкви

Iglesia de Los Martires - MálagaЦърквата Лос Мартирес (снимката в ляво)

Основите и са положени през 1847 г. Посветена на мъчениците на града, освен богатата си украса в бароков стил във вътрешността си, включваща барокова скулптура на Франсиско Ортис, тя има и характерна кула в мохамедански стил.

Църквата Сантяго

Основана през 1490 г., тя също изпъква с кулата си в мохамедански стил и барокова вътрешност, с няколко изключителни параклиса. Вътре се намира изложено и кръщелното свидетелство на Пабло Пикасо.

Църквата Санто Кристо де ла Салуд

Вътрешността на тази църква от XVII век е изключително интересна с удивително изработения си олтар и прекрасната украса на купола.

Църквата Св. Йоан Кръстител

Строителството и е започнало през 1490г., а кулата в бароков стил е добавена през 1770. Вътре са разположени няколко елегантни ниши и богато украсен олтар. Образът на св. Йоан от XVII век е произведение на Франсиско Ортис.

Храмът Ла Виктория

Santuario de La Victoria - MálagaЦърквата е издигната през 1487г. на мястото, на което са се издигали шатрите на католическите крале по време на обсадата на Малага през същата година. Най-забележителното в нея е прекрасната украса, издигаща се над основния олтар. В криптата се намира фамилната гробница на графовете Буенависта, които извършиха реконструкцията на храма през XVII век.

 

връщане нагоре

следваща страница  

Снемане на отговорност:  Направихме всичко възможно информацията в този сайт да бъде максимално точна, такава, каквато е и не можем да носим отговорност за никакви загуби, вреди или неудобства понесени от някого в резултат на тази информация

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Курсове по испански в Испания
    Курсове по испански в Испания  


Карта на Малага
 вижте увеличено  

 

Въведение | История на Малага | Полезна информация | Карти на Малага | Климат | Транспорт | Периодични издания

Забележителностите на Малага | Музеите в Малага | Нощен живот в Малага | Плажовете на Малага | Ресторантите на Малага