Malaga Travel Guide Guía turística de Málaga Informaţii turistice Malaga Malaga, Informacja turystyczna Malaga, turistické informace Малага най-важна информация Малага туризъм Бряг на слънцето Андалусия Informação Málaga turismo Informazioni Malaga turismo Малага столица Информация Малага туризм Коста дель Соль Андалусия Málaga Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Guide du tourisme à Malaga Rejseguide for Malaga Malaga Seyahat Rehberi Malaga reisgids Malaga vodič za putovanje 马拉加 Malagai vendég kalauz

Malaga


 
 
 
 


 


История на Малага

Археологически сведения показват, че в комплекс от пещери близо до Малага са живяли неандерталци преди много хиляди години. С течение на времето броят на хората се увеличаваше и в началото на бронзовата ера присъствието на човека се простря по цялото крайбрежие.

За да възникне днешна Малага беше необходимо повече време. Малага, под името Малака /резен осолена риба/ бе основана от финикийците около 800 г пр.Хр. като търговска територия, продължавайки колонизацията, започната през 1100 г пр.Хр. с основаването на Гадис /дн. Кадис/.

Teatro Romano - MálagaПрез VI в.пр.Хр. финикийците бяха изместени от гърците, които владееха града 70 г. докато не беше завладян от картагенците. Те взеха участие в пуническите войни, след чийто край през 202г.пр.Хр. бяха от своя страна изтласкани от Малага от римляните a в последствие и от целия иберийски полуостров /Испания/. В този период Малага беше наричана от римляните Флавиа Маласита и по-късно превърната във важен център поради връзките си с други римски градове от полуострова и пристанища на Средиземно море. Римският театър в подножието на арабската крепост Ла Алказаба датира от този период и въпреки малките си размери, е един от най-древните в цяла Испания.

След упадъка на римската империя, Малага е сполетянa от голяма миграционна вълна и колонизирана от племена с германски произход, по-точно вандалите силинги, които внесоха арийските закони и нрави от изток. В началото на VIII в. упадъкът на готските кралства започва да се забелязва и откъм северния бряг на Африка на иберийския полуостров нахлуват арабите.

Puerta de Atarazanas - MálagaМалага пада под арабско владение през 743г. Тогава Малага се превръща в процъфтяващ град, ограден от стена с пет огромни порти. Многобройни предградия съставлявт града и широк път ги пресича от изток на запад и свързва пристанището и крепостта със зоната вътре в стените. В предградията се настаняват търговци от Генуа и евреи, които съставляват независима от града общност. Абдеррахман III построява портата Атаразанас/ на снимката по-горе/ през XIII в. Тази порта и до сега е вход към централния пазар. Въпреки че първият опит за завладяване беше през XIV в., чак през XV в. Католическите крале успяват да превземат най-после Малага.

Малага беше завладяна на 19 август 1487г. /последният завзет град бе Гранада през 1492г./ Успоредно със завладяването, религиозните общности се заемат и с развитието на града и приобщаването на покрайнините. За първи път е построен един огромен главен площад /днес площада на Конституцията/ и са положени основите на манастирите Ла Виктория и Св. Троица.

След един период на голям възход и благоденствие, настъпват времена на упадък в съдбините на Малага. През XVI и XVII век, са сполетяни от епидемии и лоши реколти на полето, а заедно с това и икономическата криза в резултат на изгонването на маврите.

Catedral de MálagaПрез XVII в. е построено пристанището, което по-късно щеше да бъде разширено. Въпреки че работата по строежа на Катедралата бе започната през 1528 г., завършването на Катедралата на Малага не можа да бъде готово чак до 18 в. , когато вече стилът барок беше в напреднал стадий на развитие. По това време се извършва и друго разширяване на пристанището и по този начин е постигнато ново възраждане на икономиката на Малага.

През XIX в. в Малага е стартиран амбициозен план за урбанистично развитие, поставяйки ясно разграничение между индустриалните и жилищните райони с големи вили и хотели. Открити са за движение главните улици “Маркиз де Лариос” и “Аламеда Принсипал”. И обратното, отрицателните тенденции на XIX в. бяха: икономическата криза и политическите последствия от тиранията на крал Фернандо VII / който позволи незаконното убийство на генерал Торрихос и Obelisco Plaza de la Merced - Málagaнеговите хора/. Беше издигнат паметник в чест на генерал Торрихос и неговите хора/ снимката в дясно / на Пласа де ла Мерсед , който площад и до наши дни е център на културни събития и народни празненства в Малага. Първите десетилетия на XX век не са особено благоприятни, но туристическият бум от 60-те години в Испания, промени коренно Малага. Милиони хора избраха Малага като мястото, в което да се насладят на почивките си а други хиляди като своето идеално място за живеене. Малага се превърна в петият по значение град на Испания и един от най-модерните големи градове на Европа, обогатена от своето многонационално разнообразие и смесица от различни култури. От 1992г. Малага се радва на прекрасна инфраструктура както с модерно прекараните широки улици и булеварди, така и със свързването си с националната пътна мрежа чрез чудесни магистрали. Освен това, нейното летище е едно от най-важните и предпочитани в Европа.

връщане нагоре

следваща страница  

Снемане на отговорност:  Направихме всичко възможно информацията в този сайт да бъде максимално точна, такава, каквато е и не можем да носим отговорност за никакви загуби, вреди или неудобства понесени от някого в резултат на тази информация

Malagainformation.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@malagainformation.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Курсове по испански в Испания
    Курсове по испански в Испания  


Карта на Малага
 вижте увеличено  

 

Въведение | История на Малага | Полезна информация | Карти на Малага | Климат | Транспорт | Периодични издания

Забележителностите на Малага | Музеите в Малага | Нощен живот в Малага | Плажовете на Малага | Ресторантите на Малага